Răspuns :
Răspuns:
Izotopi care se găsesc (sau s-au găsit la Cernobîl):
Uraniul îmbogățit: ²³⁵U - a fost combustibilul centralei nucleare. A fost identificat în aer, în Misnk, după explozie.
¹³¹I - iodul radioactiv a fost un pericol imens deoarece produce cancer tiroidian, de aceea, chiar și în România, rudele noastre au luat pastile cu iod, pentru a nu fi afectată glanda tiroidă.
¹³⁷Cs - cel mai semnificativ radioizotop care încă mai este în acea zonă. A fost identificat în aer, în Suedia, la o zi (sau două) după explozie. Afectează întreg corpul, călătorește foarte mult și se descompune cel mai greu.
¹³⁴Cs ¹³⁶Cs - alți radioizotopi ai cesiului.
⁹⁵Zr - radioizotop care a apărut în cantități mai mari după ce s-a aruncat bor și nisip peste reactor.
⁹⁰Sr - la fel ca iodul radioactiv, stronțiul radioactiv poate provoca leucemie.
¹³³Xe - se produce în reactor, dar se eliberează dacă temperatura este suficient de mare. Înainte de explozie, reactorul a funcționat la putere înjumătățită timp de mai bine de 10 ore, fapt ce a cauzat acumularea unei cantități mari de xenon în reactor (din cauza temperaturii insuficient de mari) care nu s-a eliberat și care a inhibat reacția în timpul testului. A fost un factor care a cauzat explozia.
Alți izotopi despre care nu am prea multe informații:
⁸⁵Kr
¹³²Te
¹³³I
¹⁴⁰Ba
¹⁰³Ru, ¹⁰⁶Ru
²³⁸Pu, ²³⁹Pu, ²⁴⁰Pu, ²⁴¹Pu, ²⁴²Pu
¹⁴¹Ce, ¹⁴⁴Ce
etc.
Atunci au fost eliberați peste 100 de izotopi. Aici ai câțiva. Sper să-ți fie de ajutor.
Vă mulțumim că ați vizitat site-ul nostru dedicat Chimie. Sperăm că informațiile oferite v-au fost de ajutor. Dacă aveți întrebări sau nevoie de asistență suplimentară, nu ezitați să ne contactați. Vă așteptăm cu drag data viitoare și nu uitați să ne adăugați la favorite!