Buna oamenilor de pe acesta platforma.As dorii sa va intreb daca puteti sa ma ajutati cu intalnirea unui sau a mai multe personaje din fabulele "cainele si catelul" si "bivolul si cotofana".As dori narațiune si dialog.Va rog frumos.
fabulele:
Câinele şi căţelul
de Grigore Alexandrescu
„Cât îmi sânt de urâte unele dob*toace Cum lupii, urşii, leii şi alte câteva, Care cred despre sine că preţuiesc ceva! De se trag din neam mare, Asta e o-ntâmplare: Şi eu poate sânt nobil, dar s-o arăt nu-mi place. Oamenii spun adesea că-n ţări civilizate Este egalitate. Toate iau o schimbare şi lumea se ciopleşte, Numai pe noi mândria nu ne mai părăseşte. Cât pentru mine unul, fieştecine ştie C-o am de bucurie Când toată lighioana, măcar şi cea mai proastă, Câine sadea îmi zice, iar nu domnia-voastră.” Aşa vorbea deunăzi cu un b*u oarecare Samson, dulău de curte, ce lătra foarte tare. Căţelu Samurache, ce şedea la o parte Ca simplu privitor, Auzind vorba lor, Şi că nu au mândrie, nici capriţii deşarte, S-apropie îndată Să-şi arate iubirea ce are pentru ei: „Gândirea voastră – zise – îmi pare minunată. Şi simtimentul vostru îl cinstesc, fraţii mei.” – „Noi, fraţii tăi? răspunse Samson, plin de mânie. Noi, fraţii tăi, po*aie! O să-ţi dăm o bătaie Care s-o pomeneşti. Cunoşti tu cine suntem, şi ţi se cade ţie, Lichea neru*inată, astfel să ne vorbeşti?” – „Dar ziceaţi…” – Şi ce-ţi pasă ţie? Te-ntreb eu ce ziceam? Adevărat vorbeam, Că nu iubesc mândria şi că urăsc pe lei, Că voi egalitate, dar nu pentru căţei.”
Acestea între noi adesea o vedem, Şi numai cu cei mari egalitate vrem.
Bivolul şi coţofana
de George Topârceanu
Pe spinarea unui bivol mare, negru, fioros, Se plimba o coţofană Când în sus şi când în jos. Un căţel trecând pe-acolo s-a oprit mirat în loc: – Ah, ce mare do*itoc! Nu-l credeam aşa de prost Să ia-n spate pe oricine… Ia stai, frate, că e rost Să mă plimbe şi pe mine!
Cugetând aşa, se trage îndărăt să-şi facă vânt, Se piteşte la pământ Şi de-odată – zdup! – îi sare Bivolului în spinare…
Ce s-a întâmplat pe urmă nu e greu de-nchipuit. Apucat cam fără veste, bivolul a tresărit, Dar i-a fost destul o clipă să se scuture, şi-apoi Să-l răstoarne, Să-l ia-n coarne Şi cât colo să-l arunce, ca pe-o zdre*nţă în trifoi.
– Ce-ai gândit tu oare, jav*ă? Au, crezut-ai că sunt mort? Coţofana, treacă-meargă, pe spinare o suport Că mă apără de muşte, de ţânţari şi de tăuni Şi de alte spurcăciuni… Pe când tu, potaie proa*tă, cam ce slujbă poţi să-mi faci? Nu mi-ar fi ru*ine mie de viţei şi de malaci, Bivol mare şi puternic, gospodar cu greutate, Să te port degeaba-n spate?…
Vă mulțumim că ați vizitat site-ul nostru dedicat Limba română. Sperăm că informațiile oferite v-au fost de ajutor. Dacă aveți întrebări sau nevoie de asistență suplimentară, nu ezitați să ne contactați. Vă așteptăm cu drag data viitoare și nu uitați să ne adăugați la favorite!