Toate caracteristicile unui individ au o baza genetica reprezentata de ...................(moleculele de ADN) aflat în marea lui majoritate în................... celulelor eucariote.
Molecula de ADN conține secvente codificatoare numite........................ . Constitutia genetica a unui individ poarta numele de................................... . Din interacțiunea dintre acesta și mediu rezulta......................... , care este reprezentat de totalitatea caracteristicilor observabile ale unui individ.
Moleculele de ADN formeaza ....................... . Numărul și forma acestora este caracteristica...................................., și va fi identica în toate celulele unui ....................... , și la toți indivizii speciei respective. Fiecare cromozom cuprinde numeroase ............................., dispuse într-o ordine precisa.
Cromozomii umani sunt în numar de .......................... și au diferite forme și mărimi. Forma unui cromozom este data de poziția...................... . Centromerul poate fi plasat spre........................ cromozomului sau spre marginea acestuia.
Observand cariotipul uman, putem număra ............. de cromozomi, dispusi în 23 de................... . 22 de perechi sunt identice la...................... și ........................., iar acești cromozomi se numesc .................. . O pereche difera: la femei exista 2 cromozomi identici, notati ............., iar la bărbați, în perechea corespunzatoare exista un cromozom .........., și unul mai mic, notat cu ......... . Pe cromozomul X se afla gene vitale, iar pe Y, gene care determina .................................... . Acești cromozomi, X și Y, poarta numele de .................................. .
2. Scrie numărul corect de cromozomi sub fiecare celula:
ovul + spermatozoid = zigot
3. Cromozomii care determina sexul individului se numesc:
a) autozomi
b) heterozomi
4. Aspectul fizic al unei persoane se schimba sub acțiunea factorilor de mediu. Explica cum se întâmpla acest lucru
Vă mulțumim că ați vizitat site-ul nostru dedicat Biologie. Sperăm că informațiile oferite v-au fost de ajutor. Dacă aveți întrebări sau nevoie de asistență suplimentară, nu ezitați să ne contactați. Vă așteptăm cu drag data viitoare și nu uitați să ne adăugați la favorite!