Răspuns :
Scrie un dialog de cinci - șapte replici despre textul "Sobieski și românii" de Costache Negruzzi. Transformă dialogul în vorbire indirectă!
Dialogul:
R. – D-le Sobieski, de ce ati venit la noi?
S. – Pentru ca sunt un cuceritor si voiam sa cuceresc!
R. – Si ce ati cucerit?
S. – Nimic.
R. – Si veti mai incerca?
S. – Poate ca voi mai incerca!
R. – Ati hotarat cand va fi asta?
S. – Nu, n-am hotarat!
R. – Dar, totusi, vreti sa reveniti?
S. – Da, cand ma voi simti mai pregatit din punct de vedere strategic!
Transformarea acestui dialog in vorbire indirecta:
Reporterul il intreaba pe Sobieski de ce a venit in tara noastra. El ii raspunde ca a venit pentru ca e cuceritor si voia sa cucereasca. Intrebat ce anume a cucerit, marele cuceritor raspunde ca n-a cucerit nimic. Apoi reporterul il intreaba daca va mai incerca sa vina la noi spre a cuceri, iar intervievatul ii spune ca nu este hotarat daca si cand va mai veni. Dar la insistentele reporterului, Sobieski confirma ca vrea sa revina cand se va simti mai pregatit din punct de vedere strategic.
SAU
-Buna ziua copii! Spuse doamna profesoara,ati citit lectura Sobieski si Romanii?
-Da,spuse copii.
-Andrei,ce parte ti-a placut cel mai mult?
-Doamna profesoara mie cel mai mult mi-a placut partea cand Iablanovski i-a reamintit regelui ca le-a promis ca ii lasa slobozi si nu i-au mai spanzurat.
-Dar stii si ce le-a spus dupa?
-Da le-a spus: „Voinicilor, zise, sunteţi slobozi; mergeţi în pace şi spuneţi copiilor şi fraţilor voştri ca aţi avut cinstea a va împotrivi cinci zile regelui de Polonia”.
-Bravo Andrei, azi ai nota 10!
Vă mulțumim că ați vizitat site-ul nostru dedicat Limba română. Sperăm că informațiile oferite v-au fost de ajutor. Dacă aveți întrebări sau nevoie de asistență suplimentară, nu ezitați să ne contactați. Vă așteptăm cu drag data viitoare și nu uitați să ne adăugați la favorite!