👤

Am nevoie de un ESEUL STRUCTURAT pt textul "Dupa Melci" de Ion Barbu. Multesc anticipat

Răspuns :

Răspuns:

Jocul și joaca sunt teme foarte des întâlnite în viața cotidiană, iar ele reflectă o anumita tendintă a omului spre socializare.

   Poezia “După melci” de Ion Barbu face parte din ciclul poemelor inițiatice (mai ales pentru copii) în care procesele de cunoaștere tind să redobândească valoarea actelor primordiale, când incantațiile magice aveau putere creatoare.

   În acest poem tema jocului este pusă în slujba exprimării unei viziuni profunde și complexe asupra universului și asupra puterii creatoare a cuvântului  Într-o aură infantilă, copilul, nefiind conștient  de puterile pe care le poate descătușa inițiază un descântec  către  melc  pentru a-l scoate din cochilie, a căror urmări tragice- moartea melcului.

Sunt utilizate motive  folclorice, precum motivul animalului totem, capabil de a descătușa forțele magice ale naturii.În susținerea temei joc și joacă apar și motivele literare specific precum : motivul inocenței, motivului neinițierii, motivul dorinței de cunoaștere.  

   La nivel stilistc, se remarcă simplitatea stilului.Ca figuri de stil predomină personificarea și metaforele, insă sunt și epitete precum ;” foi crude” și “vrejuri crude”  ce fixează o zi de primvară atunci când natura se  debarasează de efectele iernii.

   În concluzie, copilul care la început era  ”mai prostuț” este inițiat în taina primordială a universului ”moartea”.Joaca pentru copil înseamnă o experiență a cunoașterii, copilul maturizându-se trecând pintr-o etapă fundamental a existenței sale.

Explicație: