👤

Alcătuieşte un eseu cu tema.Sosele montane" in care să arăti:
de ce şoselele montane au un traseu sinuos;
dependenta dintre componenta tangentială a greutăţii, înălțimea şi lungimea pantei.
in cadrul eseului, prezintă exemple de astfel de şasele din lume şi date despre acestea, cum ar fi altitudinea la care au
fost construite, diferenta de nivel din punctul cel mai de jos la cel mai de sus etc,
Adună toate materialele pe care le realizezi pentru Portofoliu într-o mapa.
Va rog mult ajutatima ​


Răspuns :

Răspuns:

Transalpina este cea mai înaltă şosea de pe teritoriul României, punctul maxim fiind la 2145 de metri înaltime, pe o porțiune de aproximativ 20 de km, în județul Vâlcea, unde apare ca o “șosea de creastă”. Este  unul dintre cele mai vechi drumuri din Europa,  construit de legiunile romane între anii 101 și 104, pentru a cuceri Sarmisegetusa. Şoseaua are o lungime totala de 148 de kilometri, traversând patru judeţe – Gorj, Vâlcea, Sibiu şi Alba – şi munţii Parâng de la sud la nord. Pentru o mini-vacanţă de câteva zile, există unităţi de cazare al căror preţ variază de la 140 de lei ( 30 euro) pe o noapte la o cameră dublă, până la 200 de lei ( 42,5 euro) pentru o noapte.

 

Transfăgărășanul este un alt drum spectaculos care  traversează Munții Făgăraș. Atinge o altitudine de 2.042 de metri la Căldarea Glaciară Bâlea şi  unește două mari regiuni, Muntenia de Transilvania. I se mai spune “drumul dintre nori”. Lățimea părții carosabile este de 6 metri şi are o lungime totală de 150 km. Are două benzi de circulație, iar de-a lungul lui sunt 27 de viaducte și poduri. Între Capra și Bâlea Lac se află cel mai mare tunel din țara noastră (887 metri) care străbate muntele Paltinul. Din cauza stratului gros de zăpadă, porţiunea de şosea între cascada Bâlea şi Bâlea Lac  este închisă din noiembrie şi până la sfârşitul lunii iunie. Pe traseul Transfăgărăşanului se găsesc multe unităţi de cazare cu preţuri în jur de 100 de lei, camera dublă pentru o noapte.

 

TransRarăul este drumul  din munţii Moldovei, care face legătura dintre Valea Bistriţei, de la Chiril şi Valea Moldovei, la Pojorâta. Drumul, are o lungime de 10 km iar unul dintre punctele sale de atracţie sunt Pietrele Doamnei înalte de 70 de metri şi situate la altitudinea de 1634 de metri, în Munţii Rarău. Si aici sunt unităţi de cazare cu preţuri care pornesc de la 90 sau 120 de lei pe noapte la camera dublă, până la 200 de lei pe noapte, camera dublă cu mic dejun inclus.

 

TransBucegiul este o altă spectaculoasă şosea montană, redeschisă circulaţiei după lunile de iarnă. Drumul urcă la aproape 2.000 de metri altitudine, iar apoi coboară la 1.400 de metri, pe platoul Padina.  Este singurul drum care ne poarta prin Munţii Bucegi, până la apropierea obiectivelor turistice - Sfinxul şi Babele. Cabana Padina  de pe acest traseu este deschisă tot timpul anului, are o capacitate de cazare de 130 de locuri (60 locuri iarna), în 2 corpuri de clădire. 

cred ca e ok sper ca te ajuta poti lua câteva informații de aici