👤

Efectele poluarii solului asupra omului sunt​

Răspuns :

Răspuns:

Pe măsură ce încălzirea globală își face, din ce în ce mai pregnant, simțită prezența, aerul pe care îl respirăm este tot mai poluat și mai dăunător sănătății. Astfel, conform Organizației Mondiale a Sănătății, 9 din 10 oameni respiră, astăzi, un aer poluat, care este responsabil pentru aproximativ 7 milioane de decese pe an.

Efectele negative ale poluării din aer asupra sănătății sunt considerabile, mai precis, o treime dintre decesele prin infarct, cancer pulmonar și atac de cord sunt cauzate, în mod indirect, de poluare. Specialiștii asociază efectul respirării aerului poluat cu cel al consumului excesiv de sare sau, chiar, cu fumatul. 

Din păcate, pentru locuitorii din mediul urban, este aproape imposibil să evite contactul cu poluarea din aer. Factorii poluanți din aer sunt microscopici și pot penetra dincolo de barierele de protecție ale organismului și să pătrundă în sistemul respirator, precum și în fluxul sangvin, atacând, în cele din urmă, plămânii, inima și creierul.

Lipsa aerului curat poate avea efecte negative asupra întregului organism, pornind de la tulburări ale somnului până la dezvoltarea unor tumori canceroase. Potrivit specialiștilor din domeniu, particulele care contaminează aerul și temperaturile ridicate afectează inima, sistemul nervos central și funcția respiratorie, efect care mărește riscul apariției unor boli vasculare și atacului cerebral. Aerul poluat poate cauza și diverse alergii, care pot degenera în astm bronșic. Expunerea la diverse tipuri de poluanți, inclusiv parfumuri și solvenți, poate genera sensibilitatea chimică multiplă, cunoscută și ca boala de mediu, care se manifestă asemănător reacțiilor alergice.

Printre elementele care duc la poluarea atmosferică se numără particulele, ozonul, monoxidul de carbon, azotul, dioxidul de sulf, benzenul și plumbul, iar printre surse se află autovehiculele, fabricile, șantierele în construcții, drumurile nepavate sau instalațiile de încălzire. Expunerea la unele dintre aceste elemente poate avea efecte fatale asupra omului. Monoxidul de carbon influențează capacitatea organismului de a transporta oxigenul în sânge, fiind periculos în special pentru persoanele care au probleme cardiace, iar expunerea la concetrații mari poate fi fatală. Plumbul poate afecta sistemul nervos, rinichii și ficatul și poate cauza anemii, hipertensiune arterială sau osteoporoză. Expunerea la cantități mari poate genera pierderi de memorie, convulsii sau chiar retardul mintal. Benzenul afectează sistemul nervos central și este cancerigen.

Poluarea din aer este strâns