👤

c) Aplică cunoștințele despre urechi pentru a explica ce se întâmplă când este spart timpanul!(va rog este foarte urgen) ​

Răspuns :

MEDICINĂ

Perforația timpanului: ce este, cauze și simptome

Perforația membranei timpanice reprezintă o ruptură în țesutul subțire care separă canalul urechii de urechea medie. Un timpan rupt poate duce la pierderea auzului

Perforația timpanului: ce este, cauze și simptome

Perforația membranei timpanice reprezintă o ruptură în țesutul subțire care separă canalul urechii de urechea medie. Un timpan rupt poate duce la pierderea auzului.

Un timpan perforat sau rupt înseamnă că s-a creat un orificiu în timpan. De obicei, acesta se va vindeca în câteva săptămâni și este posibil să nu mai aibă nevoie de tratament. Dar este o idee bună să mergi la medicul de familie dacă ai impresia că timpanul tău e perforat, deoarece acest lucru poate duce la probleme precum infecții ale urechii sau chiar la pierderea auzului. De asemenea, poate fi necesară o intervenție chirurgicală pentru a repara timpanul deteriorat. În general, dacă urechea este protejată, un timpan rupt se va vindeca de la sine, fără tratament, în câteva luni.

Ce cauzează perforația timpanului

Una dintre cele mai frecvente cauze ale timpanului spart este o infecție a urechii. Când urechea medie este infectată, presiunea se acumulează și se împinge în timpan. Dacă este prea mare, poate determina perforarea timpanului. Când se întâmplă acest lucru, persoana observă că durerea și presiunea pe care le-a simțit în urma infecției se opresc brusc și puroiul se scurge din ureche.

O altă cauză obișnuită a unui timpan spart este împingerea timpanului cu un obiect străin, cum ar fi bețigaș cu vată folosit pentru a curăța ceara din canalul urechii. Uneori, copiii își pot perfora timpanul prin introducerea în ureche a unor jucării mici sau a unor fragmente de jucării.

Simptomele timpanului perforat

Unele persoane care își sparg timpanul nu observă niciun simptom. Altele se duc la medic după numai câteva zile de disconfort general la ureche, deoarece simt că ceva nu este chiar în regulă cu urechea respectivă. Unii oameni sunt surprinși să observe că le iese aer din ureche atunci când își suflă nasul.

Semnele unui timpan perforat sau ale unei infecții a urechii cauzată de timpanul perforat includ:

pierderea bruscă a auzului (persoana nu mai aude nimic sau aude foarte puțin cu urechea respectivă)

durere de durere, uneori ascuțită

mâncărime în ureche

scurgeri de fluid din ureche

o temperatură mare

un țiuit sau un zumzăit în ureche (tinitus).

Simptomele dispar, de obicei, odată cu vindecarea timpanului sau după tratarea eventualei infecții.