Răspuns :
Mai mult, ramele ajuta la cresterea porozitatii solului, asadar la o mai buna aerisire a radacinilor plantelor. Asa cum explica si Heinz Erven, “numeroasele canale care impanzesc solul au peretii impregnati cu o secretie lipicioasa, care le confera rezistenta. Prin aceste canale solul se aeriseste, isi sporeste capacitatea de retinere a apei si usureaza penetrarea radacinilor.” * Cu alte cuvinte, ramele sunt echilaventul natural al uneltelor de gradinarit de tip cazma, care, de asemenea, sunt recomandate doar in cazul in care se sapa o groapa sau se planteaza. Cazmaua distruge ramele si aduce straturile solului intr-o ordine nefireasca. Astfel, bacteriile aerobe de la suprafata solului sunt transferate la adancime, pe cand cele anaerobe sunt supuse actiunii nocive a oxigenului de la suprafata.
Ramele consuma materie organica pe care apoi o excreta, livrand astfel “cel mai pretios ingrasamant pentru culturile noastre , asa numitul complex argilo-humic. In conditiile unui sol cu densitate normala, aportul anual de ingrasaminte al acestora este de 20 t/ ha, fara a lua in considerare si alte foloase.” * Ramele abunda in soluri aflate la temperaturi de aprox. 21 °C, cu umiditate moderata. Retineti ca temperaturile extreme si solurile fie prea uscate, fie prea umede impiedica o buna activitate a ramelor in gradina.
Vă mulțumim că ați vizitat site-ul nostru dedicat Biologie. Sperăm că informațiile oferite v-au fost de ajutor. Dacă aveți întrebări sau nevoie de asistență suplimentară, nu ezitați să ne contactați. Vă așteptăm cu drag data viitoare și nu uitați să ne adăugați la favorite!