Răspuns :
in viziunea mea :
a)Umanismul era o poziție filozofică care pune omul și valorile umane mai presus de orice, orientându-se în special asupra omului ca individ.
Umanismul implică un devotament pentru căutarea adevărului și moralității prin mijloace umane, în sprijinul intereselor acestora. Omul constituie astfel valoarea supremă, este un scop în sine și nu un mijloc.In viata trecuta omul axându-se pe capacitatea de autodeterminare, umanismul respinge validitatea justificărilor transcendentale cum ar fi dependența de credință, supranaturalul sau textele pretinse a fi revelații divine.Umaniștii susțineau moralitatea universală bazată pe condiția umană ca loc comun, sugerând că soluțiile problemelor sociale și culturale umane nu pot fi provincialiste.
Umanismul e fost mișcarea spirituală care a stat la baza Renașterii.Ea a fost marcată de reîntoarcerea la textele antichității greco-romane, care servesc ca modele ale modului de viață, de gândire și de creație artistică. Umanismul renascentist sublinia superioritatea literaturii latine și grecești și în special valorile ei în materie de morală personală și publică. Tot vorbind despre Renaștere care a a fost o mișcare culturală care s-a întins pe perioada secolelor XIV-XVI.Schimbările Renașterii nu au fost experimentate uniform de întreaga Europă.Ca o mișcare culturală, a cuprins înflorirea inovatoare a literaturii latine și autohtone.A debutat dezvoltarea liniară de perspectivă a tehnicilor de acordare a unei realități mult mai naturale în pictură, și treptat, la scară largă ceea ce a dus la o reforma educațională.În politică, Renașterea a contribuit la dezvoltarea convențiilor diplomatice precum și în știință.Renașterea a văzut revoluții în preocupări intelectuale, dar și schimbări sociale și politice ce au influențat evoluțiile artistice și contribuțiile depuse de personalități.Istoricii susțin că Renașterea a fost perioada de tranziție dintre Evul Mediu și Istoria Modernă.
Umanismul şi Renaşterea. ,,Nu pot trece sub tăcere pe aceia care nu se deosebesc întru nimic de ultimul cârpaci, totuşi se mândresc ...
Vă mulțumim că ați vizitat site-ul nostru dedicat Istorie. Sperăm că informațiile oferite v-au fost de ajutor. Dacă aveți întrebări sau nevoie de asistență suplimentară, nu ezitați să ne contactați. Vă așteptăm cu drag data viitoare și nu uitați să ne adăugați la favorite!