Răspuns :
Răspuns:
Hardware-ul este de obicei operat cu o platformă și această platformă se numește software. Are o colecție de informații și instrucțiuni și se împarte în două categorii; Software-ul de sistem [bios] verifică toate perifericele, adică imprimanta, monitorul tastaturii mouse-ului și unitatea DVD pe hard disk înainte ca utilizatorul să utilizeze sistemul de operare, adică software-ul Windows XP Operating System este cel care conectează, hardware-ul și utilizatorul prin interfețe grafice. Acesta are un set de funcții care nu sunt specifice sarcinilor și ajută utilizatorul să controleze, să gestioneze și să integreze hardware-ul individual. Aplicațiile software sunt programe care ajută la îndeplinirea sarcinilor specifice. Poate avea un singur program sau un pachet de programe. Sisteme de operareprecum WINDOWS, UNIX, LINUX și OS X sunt exemple de software de sistem și vizualizatoare de imagini, editor de texte și foi de calcul, playere video / audio etc. sunt exemple de aplicații software. Software de aplicație : Software care permite utilizatorului să își îndeplinească cerințele, de ex. Word : Construirea CV-ului
Hardware-ul computerului sunt componentele fizice ale sistemului. Orice lucru care poate fi atins este cunoscut sub numele de hardware. Componentele hardware:
Un dulap nu este altceva decât carcasa, fie o carcasă din plastic, fie metalică, care capsulează aproape toate celelalte componente hardware.
Placa de bază este o placă mare IC care conectează celelalte hardware mici cu celelalte periferice.
CPU - Central Processing Unite controlează întregul sistem și este comparat metaforic cu creierul uman, deoarece este responsabil pentru funcționarea aritmetică și logică.
Un chipset este un mediator care comunică cu CPU-ul, memoria și alte unități hardware interne.
RAM - Random Access Memory este un depozit temporar de date care sunt scrise și citite aproape în același timp de către CPU. Dacă informațiile nu sunt salvate, informațiile se vor pierde
ROM - Read Only Memory este un alt dispozitiv care stochează date și, așa cum spune numele său, datele sunt citite doar de pe cip, dar nu sunt scrise. Este o unitate de memorie nevolatilă, ceea ce înseamnă că datele vor rămâne în cip, indiferent de sursa de alimentare.
Baterie CMOS - Aceasta este o celulă buton care servește alimentarea pentru BIOS și data și ora de memorie.
Carduri de expansiune - (IDE, ESATA, USB, adaptor Ethernet, SCSI) Aceste carduri sunt utile atunci când computerul urmează să fie conectat la orice alte dispozitive periferice sau la alt computer printr-o rețea. Dispozitive de stocare a datelor
Hard disk-urile sunt discuri magnetice care stochează date în format digital. Acesta este un dispozitiv de stocare secundar și o componentă fundamentală a unui computer.
Dispozitive periferice - Orice dispozitiv conectat la computer și care nu îndeplinește scopul principal se numește dispozitiv periferic. Puține exemple de dispozitive periferice sunt (jos)
Tastatură - Este intrarea principală care ajută la introducerea literelor și simbolurilor
Mouse - Hardware pentru a controla cursorul pe un monitor plutind pe o suprafață plană și efectuează sarcini de selecție și mișcare.
Imprimante și scanere - Dispozitive care ajută la imprimare și scanare. Utilizările și tipurile se schimbă cu fiecare mediu.
Camere web - Camere video care transmit video live în timpul chatului video sau înregistrează videoclipuri.
Unități CD - Unități care citesc și scriu informații de pe un disc compact.
Plăci grafice - Componente care ajută la controlul și îmbunătățirea graficii.
Vă mulțumim că ați vizitat site-ul nostru dedicat Informatică. Sperăm că informațiile oferite v-au fost de ajutor. Dacă aveți întrebări sau nevoie de asistență suplimentară, nu ezitați să ne contactați. Vă așteptăm cu drag data viitoare și nu uitați să ne adăugați la favorite!