Răspuns :
a)
[tex]3 \sqrt{5} + \sqrt{5} = 4 \sqrt{5} [/tex]
b)
[tex]3 \sqrt{5 - \sqrt{5} } = 2 \sqrt{5} [/tex]
c)
[tex]3 \sqrt{5} \times \sqrt{5} = 3 \times 5 = 15[/tex]
d)
[tex]3 \sqrt{5} \div \sqrt{5} = 3 \times 1 = 3[/tex]
e)
[tex]7 \sqrt{5} - 12 \sqrt{5} = - 5 \sqrt{5} [/tex]
f)
[tex]3 \sqrt{2} \times 5 \sqrt{2} = 3 \times 5 \times 2 = 30[/tex]
g)
[tex](10 \sqrt{15} ) \div (5 \sqrt{3} ) = 2 \sqrt{5} [/tex]
h)
[tex](18 \sqrt{21} ) \div (6 \sqrt{7} ) = 3 \sqrt{3} [/tex]
Cand au de adunat 2 radicali(spre exemplu subpunctul a) te uiti daca ai aceeasi cantitate sub radical(5). Daca ai aceeasi cantitate sub raducal,ignori radicalul si aduni/scazi termenii din afara radicalului.Rezultatului pe care il obtii ii adaugi radicalul si cantitatea de sub acesta.
Daca ai de inmultit(ca la subpunctul c),daca ai aceeasi cantitate sub radical,inmultesti radicalii intre ei si obtii cantitatea de sub radical,fara acesta totusi(adica daca ai radical din 5 ori radical din 5 vei avea ca rezultat 5).Aceeasi regula se aplica si la impartit,doar ca in loc sa imparti,inmultesi(ca la subpunctul d,daca imparti radical din 5 la radical din 5 rezultatul va fii radical din 1 care este echivalent cu 1)
Daca ai insa de impartit/inmultit 2 termeni care au si radicali,ignori radicalul si faci calculul necesar,insa nu uita sa pui radicalul la final.
Sper ca intelegi si ca te-am ajutat!
☆Mult succes!!☆
Vă mulțumim că ați vizitat site-ul nostru dedicat Matematică. Sperăm că informațiile oferite v-au fost de ajutor. Dacă aveți întrebări sau nevoie de asistență suplimentară, nu ezitați să ne contactați. Vă așteptăm cu drag data viitoare și nu uitați să ne adăugați la favorite!