Răspuns :
Răspuns:
Explicație:
Mihai Viteazul, urcat pe tron în 1593, cu ajutorul unor negustori greci de la Istanbul. Domnia lui Mihai Viteazul a coincis cu iniţiativa papei Clement al VIII-lea de înfiinţare a unei alianţe sub numele de Liga Sfântă (1592).
În vara anului 1595, infidelitatea lui Mihai a determinat reacţia Porţii. Încă din mai, sultanul proclamase Moldova şi Ţara Românească provincii turceşti şi. Confruntarea cu trupele otomane era iminentă. Cu o armată de circa 16.000 de oameni, la care se adăugau cei 7.000 de transilvăneni conduşi de Albert Kiraly, Mihai Viteazul îi înfruntă pe turci la Călugăreni (13 / 23 august 1595), unde obţine victoria, dar nu suficientă pentru a face faţă invaziei otomane. El se retrage spre munţi (la Stoeneşti), unde aşteaptă ajutorul lui Sigismund. Între timp, Sinan Paşa ocupă Bucureştiul şi Târgoviştea, vechea capitală, şi îşi numeşte reprezentanţi în administraţie. Polonezii intervin în Moldova şi-l înlătură pe Ştefan Răzvan, înlocuindu-l cu Ieremia Movilă. Cu ajutor transilvănean şi moldovean, Mihai Viteazul reia ofensiva şi reuşeşte să elibereze, pe rând, oraşele Târgovişte şi Bucureşti (octombrie 1595), obţinând apoi la Giurgiu o strălucită victorie (15-20 octombrie 1595
În iulie 1599, o solie trimisă de Mihai Viteazul la Praga îi solicita împăratului Rudolf al II-lea permisiunea unei campanii în Transilvania. Lupta de la Şelimbăr (18 octombrie 1599), unde l-a înfrânt pe Andrei Bathory, a făcut din domnitor stăpânul Transilvaniei (Mihai îşi face intrarea triumfală în Alba-Iulia la 1 noiembrie 1599.După o campanie fulgerătoare, ţara i s-a supus. Într-un document din 27 mai 1600, el se intitula „domn al Ţării Româneşti şi Ardealului şi a toată ţara Moldovei”.
Vă mulțumim că ați vizitat site-ul nostru dedicat Istorie. Sperăm că informațiile oferite v-au fost de ajutor. Dacă aveți întrebări sau nevoie de asistență suplimentară, nu ezitați să ne contactați. Vă așteptăm cu drag data viitoare și nu uitați să ne adăugați la favorite!