👤

Urmările Primului Război Mondial

Răspuns :

Răspuns:

Primul Război mondial a fost un adevărat coșmar după un așa război pier mulți oameni nevinovați care mor sup bombele fanilor fără milă , în urma lor rămîne doar niște case plătite în cărări și orașe distruse în rămășițe , de aceea și se numeste război mondial ca in urma sa rămîne doar stricăciuni sau un cîștig victorios cinstit , dacă nu ar fi strămoșii noștri eram să fim sclavi sub puterea germanilor , asaca noi le datorăm forțe mult ....

Explicație:

prin acest text am redat cît de mult contează să oprim conflictele la timp pentru ca să nu sufere alți oameni inclusiv și copiii minori

Războiul a lăsat în urmă o Europă ruinată pe plan material şi uman, puternic zdruncinată politic şi bulversată total sub aspectul valorilor morale.

Pe tot parcursul războiului, a fost mobilizat un efectiv mare de oameni, dintre care mulți au dispărut, au murit sau au fost răniți. Acestor pierderi umane li s‐a adău­gat un număr mare de copii orfani şi văduve.

Pe plan economic, costurile războiului, care a durat patru ani, au fost considerabile. S‐au adăugat o agricultură aflată în ruină, o industrie în mare parte distrusă sau nefolosită și neadaptată producției de pace, căi de comunicaţie nefuncţionale şi oraşe în ruină, datorii interne şi externe foarte mari.

În plan social, au avut loc mutații importante, precum implicarea tot mai mare a femeilor pe piața forței de muncă. Ruina provocată de război a generat agravarea tensiunilor sociale, a manifestaţiilor şi acţiunilor greviste, dezvoltarea mișcării sindicale.

Viaţa politică internă a tuturor statelor a purtat, după război, amprenta gravelor probleme economice şi sociale generate de acesta. În încercarea de a găsi răspunsuri și soluții la gravele probleme, au apărut și s‐au manifestat numeroase orientări şi curente politice. În plan internațional, diversitatea regimurilor politice a crescut prin apariția primului stat socialist din istorie, Rusia sovietică. Au apărut noi state după prăbușirea imperiilor multinaționale austro‐ungar, țarist, otoman și german. În contrast cu perioada premergătoare războiului, predominant a devenit pacifismul, pacea orientând eforturile politicienilor în plan intern şi extern.

Uriaşul masacru şi imensele cheltuieli au pus sub semnul întrebării multe valori fundamentale ale omenirii și au marcat psihic destinul multor civili și militari.