Răspuns :
Explicație pas cu pas:
(x-x1)(x-x2)=0, deci avem x1+x2=a, x1x2=-1
a) (x1+x2)⁵=x1⁵+5x1⁴x2+10x1³x2²+10x1²x2³+5x1x2⁴+x2⁵=x1⁵+x2⁵+5x1x2(x1³+x2³)+10x1²x2²(x1+x2)
deci a⁵=x1⁵+x2⁵-5(x1+x2)(x1²-x1x2+x2²)+10(x1+x2)
x1⁵+x2⁵=a⁵+5a(x1²+x2²+1)+10a=a⁵+5a[(x1+x2)²-2x1x2+1]+10a=a⁵+5a(a²+2+1)+10a=a⁵+5a³+25a
b) x1⁶+x2⁶ se poate obtine la fel, din dezvoltarea (x1+x2)⁶, sau sa incercam ca suma de cuburi
(x1²)³+(x2²)³=(x1²+x2²)[(x1²)²-x1²x2²+(x2²)²]=[(x1+x2)²-2x1x2][(x1²+x2²)²-3x1²x2²]= (a²+2)[(a²+2)²-3]=(a²+2)(a⁴+4a²+1)
Vă mulțumim că ați vizitat site-ul nostru dedicat Matematică. Sperăm că informațiile oferite v-au fost de ajutor. Dacă aveți întrebări sau nevoie de asistență suplimentară, nu ezitați să ne contactați. Vă așteptăm cu drag data viitoare și nu uitați să ne adăugați la favorite!