Răspuns :
Răspuns:
Cauzele inundatiilor
1. Cauze naturale
Aparitia inundatiilor se datoreaza in primul rand unor factori naturali legati de conditiile climatice care genereaza cantitati mari de precipitatii, furtuni.
Cauzele climatice presupun o crestere a nivelurilor sau a debitelor peste valorile normale si revarsarea apelor in arealele limitrofe ca urmare a unor fenomene climatice deosebite.
Ploile si in special cele torentiale, constau in caderea unor cantitati mari de precipitatii intr-un timp foarte scurt, astfel incat capacitatea de infiltrare a solului este repede depasita si aproape intreaga cantitate de apa cazuta se scurge spre reteaua de vai generand viituri, depasirea capacitafii de transport a albiilor minore si deversarea apelor in albiile majore provocand inundatii.
In cazul raurilor, viiturile cu amplitudini mari de nivel stau la baza producerii inundatiilor in albiile majore. Cea mai importanta caracteristica a unei viituri este inaltimea apei in albie, pentru ca inainte de toate, ea este generata de o crestere a nivelului apelor. Pentru a se produce o inundatie este insa necesar ca in lungul raului sa existe o lunca inundabila. Exceptie fac sectoarele de chei si defilee din lungul raurilor unde nu se produc inundatii chiar la cresteri spectaculoase ale nivelurilor. Pentru a caracteriza o viitura sunt necesare o serie de valori cantitative asupra debitelor de apa scurse si a nivelurilor inregistrate. Uneori acestea ating valori impresionante, de peste 200.000 m3/s – Amazon.
Topirea zapezilor este un alt factor important al producerii inundatiilor mai ales in zonele climatelor temperat si rece. De regula, procesul de topire a zapezilor genereaza apele mari de primavara sau de vara in zonele inalte. Acest proces poate fi insa accelerat de invaziile de mase de aer cald sau se poate asocia cu ploile cazute in acest interval.
2. Cauze antropice
Despaduririle efectuate de om in decursul timpului in toate regiunile globului au modificat foarte mult o serie de verigi ale circuitului hidric si prin aceasta au favorizat o scurgere mai puternica a apelor pe versanti. Ca urmare, amplitudinea viiturilor a crescut, de unde si niveluri mai mari si o sporire a pericolului de inundare a terenurilor joase din lungul raurilor.
Constructiile hidrotehnice efectuate fara a se cunoaste suficient de bine probabilitatea de aparitie a nivelurilor si a debitelor maxime pot pune in pericol comunitati umane si bunuri materiale. In cazul barajelor de exemplu, accidentele pot fi legate de o serie de calcule gresite ale planului barajului, de defectele rezultate la incastrarea corpului barajului in roca de baza, de calcularea gresita a rezistentei barajului, de deficiente de control a rezistentei barajului etc.
Dintre toate accidentele produse pe plan mondial, 69% au aparut la barajele din pamant si din anrocamente si in 31% la alte tipuri de baraje. Se pare ca una din cauze consta in faptul ca aceste baraje au o mare neomogenitate a materialelor de umplutura si pot aparea procese de sufoziune fizica, de eroziune regresiva, de tasari, sau de aparitie a unor viituri exceptional inainte de terminarea constructiei.
Efecte ale inundatiilor
Pagube economice indirecte constau din efectele pe care le au inundatiile asupra intreruperii temporare sau permanente a proceselor de productie, asupra intarzierilor produse in livrarea produselor si chiar prin reducerea exportului. Intervin apoi costurile suplimentare de transport, cele de aparare prin masurile adoptate in timpul inundatiilor, fara a mai vorbi de cheltuielile efectuate pentru normalizarea situatiei si reluarea activitatilor economice, ca si pentru plata asigufarii bunurilor materiale si umane.
Pe langa pagubele economice, care pot fi cuantificate, inundatiile au si efecte care se rasfrang atat asupra vietii sociale cat si asupra mediului inconjurator prin consecintele de ordin ecologic pe care ele le pot produce.
Construirea lacurilor de acumulare. Se stie ca regimul de scurgere al arterelor hidrografice este foarte neregulat, cu perioade scurte in care exista un excedent de apa care depaseste cu mult consumurile din bazin si altele cu mult mai lungi in care resursele sunt mult reduse si nu ajung pentru acoperirea necesitatilor. Pentru a inlatura acest inconvenient, s-au construit salbe de lacuri de acumulare cu scopul de a retine apele din perioadele cu exces si a le folosi in perioadele cu deficit. In acest fel se produce o atenuare a undelor de viitura si apele se pot folosi pentru hidroenergie, alimentari cu apa potabila si industriala, piscicultura, irigatii si agrement. Aceste lacuri, de regula construite in salba, cum se observa pe Bistrita, Arges, Olt, preiau surplusul de apa din timpul viiturilor, il stocheaza si il refolosesc in cazul in care scurgerea are valori minime si sunt necesare mai multe resurse de apa. In felul acesta este eliminat pericolul inundatiilor sau al viiturilor catastrofale.
Vă mulțumim că ați vizitat site-ul nostru dedicat Geografie. Sperăm că informațiile oferite v-au fost de ajutor. Dacă aveți întrebări sau nevoie de asistență suplimentară, nu ezitați să ne contactați. Vă așteptăm cu drag data viitoare și nu uitați să ne adăugați la favorite!