👤

Care sunt zeitățile geto-dace? Repede!

Răspuns :

Zalmoxis - zeul suprem din panteonul geto-dacic, zeul tărâmului de dincolo, al morților și al viilor, reprezentând lumea subterană și viața de după moarte.

Gebeleizis - sau Nebeleizis, zeul fulgerului, tunetului, ploii. Era reprezentat ca un bărbat chipeș, uneori cu barbă. Fulgerele și tunetele erau manifestările sale.

Bendis - zeiță din zona dunăreană, probabil o zeiță a Lunii, a pădurilor și a farmecelor, zeița dragostei și a maternității.

Derzelas - zeul traco-dac al sănătății, cu trăsături grecești, e numit și "Zeul cel Mare". (specif ariei dunărene)

Dionysos - zeul trac și grec al vegetației, al pomiculturii, al vinului, al extazului și fertilității, denumit la romani și Bacchus. (in privinta lui Dionysos, Vasile Pârvan este categoric ca nefiind specific geto-dacilor, mai corect spus a tracilor de la nord de munții Haemus) [1]

Kotys - zeița-mamă în mitologia traco-dacă.

Pleistoros -zeul războiului.

Sabazios - avea atributul htonic al șarpelui, fiind în același timp patronul solar al cailor, este numele frigian dat de greci unui zeu venerat la traci ca "Eliberatorul" de anotimpul rece. (Vasile Pârvan susține că nici cultul phrigian al lui Sabazios nu era practicat de tracii de la nord de muntii Haemus) [1]

Semele - o zeitate phrigiană care apare și în mitologia greacă

Seirenes

Silenus / Sylvanus (apare dupa cucerirea romană)

Ispir- zeul puterii (o zeitate ce l-a ingenunchiat pe Marte zeul razboiului la romani)

Palty-zeul -zeul frumusetii , fiul Afroditei