👤

Descrieți litiaza renala
respectați algoritmul :
cauze
consecințe
profilaxie


Răspuns :

Răspuns:

Principalele cauze sunt

regimul hidric inadecvat (cea mai frecventă cauză de litiază renală);

infecțiile urinare repetate;

tulburările metabolice și afecțiunile medicale preexistente (ex. boli inflamatorii intestinale – prin modificări care interferează cu modul în care este metabolizat calciul și alte minerale);

consumul de alimente bogate în oxalați (legumele verzi și ciocolată);

moștenirea genetică;

în cazuri rare, poate fi cauzată de o producție crescută de hormoni sintetizați de glandele paratiroide, ceea ce are ca urmare creșterea calciului în sânge și formarea de calculi renali.

Consecințe

apariția hidronefrozei (dilatația rinichiului, cu distrugerea țesutului funcțional);

apariția infecțiilor urinare – de la infecții mai puțin severe până la pionefroze (puroi la nivelul rinichiului);

sepsis cu punct de plecare urinar;

apariția șocului septic (rata de mortalitate mare) și insuficienței renale acute.

Profilaxie

Indicațiile de tratament depind de starea generală de sănătate a pacientului și de rezultatul explorărilor paraclinice. Pentru calculii de dimensiuni mici, care se află deja la nivelul ureterului, se poate urma tratament la domiciliu, constând în administrarea de medicamente care calmează durerea, alfa blocante și antibiotice (în caz de infecție asociată) și ingestia de lichide, cu monitorizare ambulatorie (7 - 10 zile). Este indicat să se evite consumul de sucuri acidulate sau sucuri de fructe, cum este sucul de grapefruit și mâncarea bogată în oxalați (legumele verzi, nuci și ciocolată).

În cazul calculilor multipli sau a celor de dimensiuni mari, tratamentele – minim-invazive sau chirurgicale – vor fi indicate de medicul urolog, în funcție de particularitățile fiecărui pacient.

De reținut este faptul că orice episod colicativ trebuie să determine o vizită la medicul urolog, deoarece patologia litiazică se poate complica în final cu pierderea rinichiului afectat sau cu insuficiență renală cronică.

Vă mulțumim că ați vizitat site-ul nostru dedicat Biologie. Sperăm că informațiile oferite v-au fost de ajutor. Dacă aveți întrebări sau nevoie de asistență suplimentară, nu ezitați să ne contactați. Vă așteptăm cu drag data viitoare și nu uitați să ne adăugați la favorite!


En Learnings: Alte intrebari