Răspuns :
Apartinand genului liric, intentia absoluta a operei citate este de a transmite emotie, implicandu-l afectiv pe cititor in decodarea universului scris.
In opinia mea, mesajul operei "Sonet" de Alexandru Vlahuta se concentreaza pe imaginea primaverii.
In primul rand, mesajul textului se dezvaluie printr-o instanta specifica liricului, eul poetic, care isi exprima in mod direct sentimentele de admiratie fata de natura. Vocea lirica surprinde imaginea acesteia in momentul in care primavara se instaleaza. Primavara a revenit, aducand cu ea copacii plini cu flori si dorintele care fac inimile tuturor sa tresara de bucurie. Soarele pare sa-si exprime iubirea, codrul verde isi arata farmecul, iar linistea de seara aduce visuri dulci. Toate acestea fac ca in cer si pe pamant sa fie sarbatoare. Eul liric incearca sa absoarba frumusetea naturii ca si cand nu o sa o mai vada vreodata. Acesta e fericit ca a reusit sa isi vada gandurile.
In al doilea rand, discursul liric isi dezvaluie semnificatia la nivel imagistic si expresiv, redandu-se astfel starile poetice. Metafora "copacii parca-s ninsi" sugereaza ideea ca odata cu venirea primaverii florile copacilor cresc, acestia fiind acoperiti de ele. Metafora "dorinti copilaresti, renascatoare\ Fac inimile noastre sa tresara" ilustreaza bucuria si sentimentele de melancolie pe care anotimpul le aduce. Epitetul "visuri dulci" face referire la noptile calde , cateodata inabusitoare ale primaverii, in timp ce enumeratia "ascult, privesc, respir cu lacomie" trimite cu gandul la frumusetile naturii pe care eul liric nu se poate opri din admirat.
In concluzie, poezia propusa ascunde un mesaj profund, creionand splendoarea venirii primaverii.
Vă mulțumim că ați vizitat site-ul nostru dedicat Limba română. Sperăm că informațiile oferite v-au fost de ajutor. Dacă aveți întrebări sau nevoie de asistență suplimentară, nu ezitați să ne contactați. Vă așteptăm cu drag data viitoare și nu uitați să ne adăugați la favorite!