👤

Alcătuiţi un minieseu intitulat „Formarea urinei”, folosind informaţia ştiinţifică adecvată.

În acest scop, respectaţi următoarele etape:

- enumerarea a şase noţiuni specifice acestei teme;

- construirea, cu ajutorul acestora, a unui text coerent, format din maximum trei-patru fraze, folosind corect şi în corelaţie noţiunile enumerate.



Răspuns :

Formarea urinei este un proces complex care se desfasoara in trei faze:•filtrarea glomerurala;•reabsorbtia tubulara;•secretia tubulara.

Filtrarea glomerulară este un proces influienţat de forţele fizice, şi constă în trecerea unei părţi dinsânge prin membrana filtrantă glomerulară. Membrana are permeabilitate selectivă în funcţie degreutatea moleculară, încărcarea electrică şi forma moleculelor. Lichidul care filtrează prin membrană senumeşte filtrat glomerular. Acesta nu conţine decât o cantitate infimă de proteine şi de aceea se poate

spune ca filtratul glo

merular este o plasmă deproteinizată. Cantitatea de filtrat al rinichilor pe minuteste de 125ml, ceea ce înseamnă că în 24 ore filtrează 180 litri. Din această cantitate 99% estereabsorbită de tubii uriniferi iar restul este eliminată sub formă de urină.

 

Procesul filtrării glomerulareeste rezultatul presiunii efective de filtrare care rezultă din suma presiunilor de sens opus care seexercită la acest nivel. Astfel, presiunea hidrostatică din capilarele glomerulare determină filtrarea, iar

presiunea colo

idosmotică (oncotică) dată de proteinele plasmatice şi presiunea din capsula Bowmann

din exteriorul capilarelor se opun filtrarii.