Răspuns :
Răspuns:
Adunarea numerelor cu virgula(fractii zecimale):
Regula-
Pentru a aduna două sau mai multe fracții zecimale care au număr finit de zecimale procedăm direct astfel: așezând numerele unele sub altele(virgulă sub virgulă unități subunități de sub zeci sute sute etc zece zecimi sutimi sutimi etc) apoi efectuează adunarea fiecărui ordin în parte cu mențiunea că, atunci când ajungem la virgulă "o coborâm" la rezultat(atunci când un nr are mai multe zecimale, îi adaugam celuilalt atatea zerouri cat sa aiba același nr de zecimale)
Exercitii:
-364,762+2832,832
-17373,3721+2842,2842+18283,382
Înmulțirea numerelor scrise cu virgulă(fractii zecimale)
Regula-
Pentru a înălța o fracție zecimală cu o puterea lui 10 motan virgulei spre dreapta peste atâtea cifre cât arată exponentului 10 dacă nu sunt suficiente cifre vom adăuga zerouri.
Mutarea virgulei spre dreapta (și nu spre stânga!) ne conduce la un număr care are partea întreagă cu mai multe cifre adică după mulți re partea întreagă Rezultatul este mai mare decât partea întreagă a numărului inițial.
Exercitii:
-0,0012*100
-1,23*0,4
Împărțirea numerelor scrise cu virgulă:
Regula-
Pentru a împărțind două fracții zecimale finite înmulțim și deîmpărțitul și împărțitorul cu au puterea lui 10 astfel încât după înmulțire împărțitorul să devină un număr natural.
De fapt împărțirea unei fractii zecimale la alta fracție zecimală primul lucru pe care îl facem este să eliminăm virgula împărțitorului pentru aceasta mutăm virgula spre dreapta și la împărțit și la împărțitor până împărțitorul devine număr natural.
Exercitii:
-0,625:2,5=
-0,5:0,25=
Sper ca te-am ajutat! ^-^
Vă mulțumim că ați vizitat site-ul nostru dedicat Matematică. Sperăm că informațiile oferite v-au fost de ajutor. Dacă aveți întrebări sau nevoie de asistență suplimentară, nu ezitați să ne contactați. Vă așteptăm cu drag data viitoare și nu uitați să ne adăugați la favorite!