Răspuns :
Scăderea în baza 2 se bazează pe același principiu cu scăderea în baza 10.
În baza 10, atunci când numărul e negativ, se adună cifra negativă cu indicele bazei (10), iar apoi se scade cu 1 cifra anterioară.
Iar atunci când numărul e mai mare sau egal decât baza (10), se scade numărul cu indicile bazei, adică 10, iar apoi se aduna cu 1 cifra anterioară.
De exemplu:
213 - 9 = 21(3-9) = 21(-6) = 2(1-1)(10-6) = 204
213 + 9 = 21(3+9) = 21(12) = 2(1+1)(12-10) = 222
La fel și la baza 2:
Atunci când numărul e negativ, se adună negativul cu indicele bazei (2), iar apoi se scade cu 1 din cifra anterioară.
Iar atunci când numărul e mai mare sau egal decât baza (2), se scade numărul cu indicile bazei, adică 2, iar apoi se aduna cu 1 cifra anterioară.
100 - 10 = 1(0-1)(0-0) = 1(0-1)0 = (1-1)(2-1)0 = 010 = 10
100 + 11 = 1(0+1)(0+1) = 111
101 - 11 = 1(0-1)(1-1) = 1(-1)0 = (1-1)(2-1)0 = 010 = 10
1010 - 101 = 1(0-1)(1-0)(0-1) = (1-1)(2-1)(1-1)(2-1) = 0101 = 101
11 + 1 = 1(1+1) = 1(2) = (1+1)(2-2) = (2)0 = 1(2-2)0 = 100
100 + 11 = 1(0+1)(0+1) = 111
1001 + 101 = 1(0+1)(0+0)(1+1) = 110(2) = 11(0+1)(2-2) = 1110
1111 + 111 = 1(1+1)(1+1)(1+1) = 1(2)(2)(2) = (1+1)(2-2+1)(2-2+1)(2-2) =
= 1(2-2)110 = 10110
Vă mulțumim că ați vizitat site-ul nostru dedicat Matematică. Sperăm că informațiile oferite v-au fost de ajutor. Dacă aveți întrebări sau nevoie de asistență suplimentară, nu ezitați să ne contactați. Vă așteptăm cu drag data viitoare și nu uitați să ne adăugați la favorite!