👤

Am nevoie sa fac un eseu despre particularități de construcție a unui personaj dintr-un text narativ studiat aprartinand lui Mihail Sadoveanu..
Voi cum îl faceți sau îl are careva făcut? Mulțumesc


Răspuns :

Răspuns:

Caracterizarea Vitoriei Lipan

Romanul "Baltagul" de Mihail Sadoveanu a aparut in anul 1930, este un roman realist traditional pentru ca recompune imaginea unei lumi arhaice pastratoare de traditii care a supraviețuit in varf de munte, dar prin complexitate, semnificatii romanul depaseste granitele traditionalului si se incadreaza in roman mitic.

Vitoria Lipan este protagonista romanului care din punct de vedere social întruchipează tipologia muntencei.

Familia Lipan este una de tip patriarhal in care barbatul este cel care inspiră legea, iar femeia veghează la perpetuarea ei. Astfel absența lui Nechifor reprezintă pentru Vitoria o amenințare a echilibrului familiei.

Vitoria Lipan se încadrează in tipologia sufletelor tari ale literaturii române. Caracter puternic, es reușește să-și duca la îndeplinire scopul, fiind înzestrată cu o inteligenta naiva care o face să se adapteze cu usurinta la legile noii lumi cu care intra in contact.

Viziunea despre lume a autorului se reflecta, mai ales la nivelul statutului moral al personajului feminin. Întregul comportament al Vitoriei il reflecta verticalitatea. Aceasta respecta traditiile si nu isi poate gasi linistea pana in momentul in care realizează ritualul înmormântării prin care sufletul sotului sau va fi legat de lanturile eternității. Chiar dacă pătrunde într-o lume noua, ea nu renunță la traditie astfel încât cinsteste dupa datina cumetria de la Borca si nunta de la Cruci.

In plus, in viziunea lui Sadoveanu traditia și modernitatea nu reprezintă doua moduri diferite de înțelegere a lumii și devin forme complementare vare ajuta omul sa descifreze tainele universului. În acest sens conflictul central al romanului nu consta în ciocnirea dintre cele două mentalități, tensiunile apar atunci când noua lume capitalistă generează excese fiind cazul lui Ilie Cuțui si Calistrat Bozga care au încercat să se îmbogățească pe căi necinstite. Aici se relevă si rolul Vitoriei. Aceasta trebuie să restabilească prin actul justitial ordinea unei lumi ce pare sa cadă în dezordine.

In aceeasi ordine de idei, modalitățile de caracterizare a eroinei romanului sunt cele consacrate de textul epic: directe și indirecte. In primele 5 capitole ale romanului, protagonista este caracterizata preponderent indirect, comportamentul ei fiind unul specific oricărei muntence. Tot in expozitiune naratorul omniscient recurge la caracterizarea directă elementul central asupra căruia se oprește fiind privirea ca oglindă a sufletului: "Desi nu mai era tanara avea o frumusețe neobișnuită în privire.".

Una dintre secvențele textului care evidențiază trăsăturile Vitoriei este reprezentată de dialogul pe care il poarta cu Gheorghiță înainte de plecarea la drum. Desi Gheorghiță este inca inocent, mama adopta o atitudine convingătoare prin care sa il conștientizeze de faptul că pentru el începe o noua etapa a vieții: "Înțelege că jucăriile au stat, trebuie să te arati barbat. Eu alt sprijin pe lume nu mai am si-mi trebuie brațul tau.".

Momentul în care sunt descoperite osemintele lui Nechifor in râpă se constituie într-un alt episod narativ care pune în relief trăsăturile Vitoriei. Aceasta isi păstrează stăpânirea de sine, este atentă la la păstrarea tradițiilor și colaboreaza cu autoritățile.

In concluzie, Vitoria Lipan rămâne un personaj reprezentativ pentru viziunea despre lume a unui autor care a optat pentru o scriere hibridă, roman realist cu substrat mitic ca sa evidențieze faptul că traditia și modernitatea nu sunt doua forme opuse, ci complementare în care fiinta umană se poate raporta la lumea in care traieste.