Răspuns :
Poezia „Sara pe deal” de Mihai Eminescu este un pastel, specie a genului liric, care are ca temă natura, aceasta fiind conturată cu ajutorul motivelor literare precum "deal", "Apele", "frunza".
Totodată, tabloul nocturn din natură este evidențiat în mod artistic de figurile de stil folosite, precum personificările "Apele plîng", "Clopotul vechi împle cu glasul lui sara", "satul în vale-amuțește", metaforele "Stelele nasc umezi pe bolta senină", "fruntea de gînduri ți-e plină", comparația "Sufletul meu arde-n iubire ca para" și interogația retorică "Astfel de noapte bogată, /Cine pe ea n-ar da viața lui toată?". De asemenea, se evidențiază și imaginile artistice, precum cele vizuale "Sub un salcîm dragă, m-aștepți tu pe mine", "bolta senină" și auditive "buciumul sună cu jale", "fluiere murmură-n stînă".
Acestea sunt folosite de eul liric pentru a-și exprima direct gândurile, sentimentele și ideile față de tabloul descris.
╔════════♥
Explicație:
╚════════♥
- PASTELUL este o specie a genului liric în care poetul descrie un tablou din natură cu ajutorul imaginilor artistice, figurilor de stil și motivelor literare, care compun armonizarea planului terestru cu cel cosmic. Eul liric își transmite în mod direct sentimentele față de peisajul conceput în versuri.
╔════════♥
Succes!
╚════════♥
Vă mulțumim că ați vizitat site-ul nostru dedicat Limba română. Sperăm că informațiile oferite v-au fost de ajutor. Dacă aveți întrebări sau nevoie de asistență suplimentară, nu ezitați să ne contactați. Vă așteptăm cu drag data viitoare și nu uitați să ne adăugați la favorite!