👤

Întocmiți un proiect în care veți caracteriza, la alegere, un oraș de pe glob (oraș cu peste 1 milion de locuitori) pe aproximativ 2 - 3 pagini. va rog, clasa a 6-a. si trebuie caracterizata dinamica , relief , clima , istorie va rog

Răspuns :

Răspuns:

Răspuns:

Hamburg este numele unuia din cele 16 landuri federale ale Germaniei. Ca teritoriu este identic cu orașul, mai precis cu orașul-stat numit oficial "Orașul liber și hanseatic Hamburg" (în germană Freie und Hansestadt Hamburg). Numele oficial al orașului face referire la legăturile sale cu Liga Hanseatică. În prezent este principalul port german. Are 1,8 milioane de locuitori și este astfel al doilea oraș ca număr de populație din Germania și al șaptelea din Uniunea Europeană. Este centrul "regiunii metropolitane europene Hamburg", cu o suprafață de 750 km².

Se găsește în nordul Germaniei, la vărsarea râurilor Alster și Bille în fluviul Elba. Portul fluvial mareic se întinde cu precădere pe malul sudic al brațului nordic, vizavi de cartierele Altona și St. Pauli. Malurile sunt legate prin poduri precum și prin tunelul vechi al Elbei și tunelurile noi. La nord și la sud de fluviu terenul este o luncă înaltă (Geest), din nisip și grohotiș, apărută în urma glaciațiunilor. Lunca joasă (Marschland sau Marsch) din nisip și mâl, din imediata apropiere a fluviului, este rezultatul a secole de inundații provocate de maree. Ambele maluri sunt însă acum îndiguite, vechi diguri amintesc încă de timpuri în care cartiere întregi stăteau sub apă. Cele două lacuri din centrul orașului se datorează unui baraj al râului Alster: lacul cel mare se numește Aussenalster, iar cel mic Binnenalster; ultimul este înconjurat de centrul istoric al orașului. În zona centrală a orașului afluenții, ca și Alsterul însuși, sunt parțial canalizați și mărginiți de multe locuri de parcare publice. Mulțimea de râulețe și canale (numite Fleet, dar și Kanal) sunt traversate de circa 2.500 de poduri, Hamburg fiind orașul cu cele mai multe poduri din Europa, mai multe ca Veneția (400), Amsterdam (1.200) și Londra împreuna (de aceea supranumirea „Veneția nordului”).

Granițele actuale ale Hamburgului s-au stabilit abia la 1 aprilie 1937, prin legea Groß-Hamburg-Gesetz. Orașul este atât ca suprafață cât și ca populație al doilea din Germania.

Se mărginește la nord cu landul Schleswig-Holstein și la sud cu landul Niedersachsen. Îi mai aparțin, administrativ la sectorul „Hamburg Mitte”, insulele Neuwerk, Scharhörn, Nigehörn precum și parcul național "Hamburgisches Wattenmeer" de la gura Elbei.

Hamburg la 1800.

Datorita influenței maritime , clima Hamburgului este mai blândă decât în estul continentului. Luna cea mai caldă este iulie (media 17,4 °C), cea mai rece ianuarie (media 1,3 °C). Temperaturi de 28 °C în mijlocul verii nu sunt o raritate. De la 1990 încoace s-au înregistrat, poate și din cauza încălzirii globale a mediului, temperaturi extreme (37,3 °C la 9 august 1992). În medie anuală, precipitațiile ating 774 mm, ceața durează 52 de zile. Iarna pot apărea furtuni foarte puternice. Clima este în tot cursul anului umedă.

Cele mai vechi așezări datează din secolul al IV-lea î.Hr. Între secolele IV și VI urmează venirea saxonilor în nordul Germaniei. La 810, pentru misionarea pagânilor din nord, Carol cel Mare ridică un baptister (biserică pentru botezuri). Pentru asigurarea acestuia se construiește castelul Hamburg. În 831 Ludovic cel Pios înființează o episcopie, care la scurtă vreme ajunge arhiepiscopat. După împărțirea imperiului carolingian la 843 regiunea este pe rând invadată de vikingi și de slavi (obodriți); Arhiepiscopul se mută la Bremen. Datorită privilegiilor portuare și comerciale acordate de împăratul Friedrich I Barbarossa la 1189 asupra întregii regiuni din josul Elbei, orașul a înflorit în Evul Mediu drept centru comercial și producătorul principal de bere al Hansei (600 de fabrici). În secolul al XIV-lea, ca unul din cei mai vechi membri ai Hansei, Hamburg devenit cel mai important antrepozit și loc de schimb comercial între Marea Nordului și Marea Baltică.

Orașul are o puternică influență evangelic-luterană din timpul reformației (37 % din populație în 2002). Ca port foarte important s-a deschis însă de multă vreme și pentru alte confesiuni. Aici a apărut de exemplu la 1834 prima „comunitate baptistă” germană. Este un loc important și pentru comunitațile apostolice. Aici s-au despărțit Misiunea generală apostolică creștină de comunitățile apostolice catolice și s-a dezvoltat Biserica apostolică nouă. De la 1995 este sediul Arhiepiscopiei romano-catolice Hamburg cu centrul la catedrala St. Marien. În anul 2003 proporția romano-catolicilor era de 10,3 %. În afară de acestea, de pe la 1960 există o proporție mare de musulmani precum și o comunitate evreiască înfloritoare. La 22 iunie 1957 comunitatea Ahmadiyya-Muslim și-a inaugurat în cartierul Stellingen prima moschee din Germania de după al Doilea Război Mondial. Hamburg este și locul de naștere al mișcării „Jesus Freaks”.

Sper că te-am ajutat!❤