Răspuns :
Răspuns:
- Reprezinta la origine o versiune inițială a intemeierii Tarii Moldovei, adociata cu traditia orala si cu cronicile moldovedesti.
- Intemeierea Țării Românești-a facut ca mult timp in istoriografia românească sa domine aceasta versiune a cronicarilor, Moldova fiind considerat ca produs al unui,, descalicat". Intemeierea noului stat este asociata cu numele lui Dragoș, primul voievod al Moldovei.
- Prin persistenta notiunii in istoriografia nationala, Descalecatul Moldovei a reusit pana la murma sa se asocieze definitiv cu procesul de intemeiere a statului romanesc de la est de Carpatii Orientali.
Sper ca te-am ajutat ! Sa ai o zi plăcută! :))
Răspuns:
Dublul descălecat: de la Drăgoș la Bogdan
Ca și în cazul Țării Românești,tradiția istorică vorbește despre un „ descălecat”,cel al lui Dragoș din Maramureș.Dragoș,participant la expedițiile Regatului Ungar contra tătarilor,a rămas prin 1352-1353,cu acordul Coroanei ungare,pentru a conduce țara de la Răsărit de Carpați.Aceast avem centrul la Baia și structura politico-militară a unei mărci de apărare,fiind subordonată Regatului Ungariei.In anii 1363-1364,locanicii se revoltă contra dominației maghiare și urmașii lui Dragoș sunt alungați din Moldova.La răscoală participă voievodul Bogdan din Maramureș,a
flat deja în conflict cu coroana maghiară.Bogdan preia conducerea Țării Moldovei și respinge cu tenacitate toate încercările regelui Ludovic cel Mare de a-și restaura dominația la Răsărit de Carpați.
La întemeierea Țării Românești Negru Vodă ( sau Radu Negru) a venit de peste munți,din Făgăraș și a„ descălecat” la Campulung (1290) și a unificat cnezatele ai voievodatele.
Vă mulțumim că ați vizitat site-ul nostru dedicat Istorie. Sperăm că informațiile oferite v-au fost de ajutor. Dacă aveți întrebări sau nevoie de asistență suplimentară, nu ezitați să ne contactați. Vă așteptăm cu drag data viitoare și nu uitați să ne adăugați la favorite!