Răspuns :
Răspuns:
Finalul nuvelei marchează soluționarea conflictelor, devenind astfel un final închis. Acesta este construit în manieră simetrică, prin raportare la incipit. Din punct de vedere al conținutului, modul în care acțiunea se încheie ilustrează principiile morale ale lui Slavici, dar și pe cele ale altor scriitori ardeleni
Explicație:
Finalul coincide cu inceputul prin actiunile care se petrec , dar in final sunt prezentate invers fata de inceput . Nuvela incepe si se termina cu vorbele batranei , care reprezinta vocea autorului in text . In final se prezinta moartea lui Ghita , arderea carciumei si vorbele batranei care vin ca o invatatura . Moartea reprezinta pedepsirea tuturor celor care au gresit , focul este semnul stergerii tuturor pacatelor , iar vorbele batranei ne arata ca autorul a vrut sa micsoreze toate daunele , sfarsind tot ghinionul care la inceput a fost noroc .
Practic, finalul e destul de dramatic, din punctul meu de vedere. Dupa ce Ana este omorata de Ghita, Lica fuge, dar urmeaza sa fie urmarit de Ghita si Pintea si ideea e ca moara, cazand cu capul de un bustean.
Tot in finalul romanului arde moara , ceea ce semnifica purificarea, si se termina cu vorbele batranei, soacra lui Ghita si mama Anei care zice : "Se vede c-au lasat ferestrele deschise! zise ea intr-un tarziu. Samteam eu ca nu are sa iasa bine: dar asa le-a fost data!..."
Vă mulțumim că ați vizitat site-ul nostru dedicat Limba română. Sperăm că informațiile oferite v-au fost de ajutor. Dacă aveți întrebări sau nevoie de asistență suplimentară, nu ezitați să ne contactați. Vă așteptăm cu drag data viitoare și nu uitați să ne adăugați la favorite!